Propietats medicinals de la Sàlvia

Propietats medicinals de la Sàlvia

Avui parlem de la Sàlvia una de les plantes que més utilitzem a les nostres infusions ecològiques. Explicarem detalladament les seves propietats medicinals i en quins productes la pots trobar.

El nom de la Sàlvia prové de la paraula llatina salvare que significa ser salvat, en referència a la gran quantitat de poders curatius que posseeix. Des de sempre ha estat una de les plantes més apreciades pels herbolaris de tots els temps, gràcies a la diversitat de propietats medicinals que conté. Primer les enumerarem en una llista perquè et sigui fàcil trobar-les i seguidament entrarem a comentar-les amb profunditat.

Nom científic: Salvia officinalis L.

Parts emprades: fulles i summitats florides

Propietats medicinals: digestiva, carminativa, colerètica, hipoglucemiant, antisèptica, estrogènica, estimulant uterí, emmenagoga, antisudoritzant, febrífuga, antiespasmòdica, astringent i tònica.

La Sàlvia és una planta que equilibra el nostre sistema digestiu de diferents maneres. És una planta amarga, per aquest motiu ens pot ajudar a alleujar diversos trastorns digestius com per exemple, la gastroenteritis, nàusees, diarrees... A més, és té un efecte carminatiu fet que alleujarà la sensació d'inflor abdominal i els gasos. I serveix per a estimular la secreció de bilis, gràcies a l'efecte colerètic que ajuda a reduir el contingut de glucosa en sang i a descongestionar el fetge.

És una de les plantes medicinals que equilibra i acompanya els diferents cicles de la dona. És molt útil per a regular la menstruació i reduir les molèsties que es puguin generar. També és una de les plantes que més pot ajudar en el procés de pre i menopausa. Gràcies al seu efecte antisudoritzant ajudarà a reduir la sensació de pujada de temperatura així com la suor nocturna. I ajudarà a preparar el cos als canvis hormonals que es produeixen durant el procés d'entrada a la menopausa.

Se la considera un tonificant del sistema nerviós, ja que posseeix una lleugera acció estimulant de les glàndules suprarenals. Fet que ens pot ajudar en processos depressius, astènia, hipotensió, entre d'altres.

Gràcies a la seva propietat antisèptica i astringent és molt útil per a la salut bucodental. Ideal per a fer gargarismes i glopejar, ens ajudarà a afrontar els típics problemes bucals com les llagues, ferides a la llengua, genives sagnants i inflamades, entre d'altres. A més se li atribueixen propietats blanquejants per això la trobaràs en moltes pastes dentals.

En l'àmbit cosmètic és molt útil per a regular la secreció sebàcia de la pell, per a irritacions i ferides i millorar la bellesa del cutis. A més, s'utilitza per a tractar la caiguda del cabell i principis d'alopècia.

Sempre s'ha apreciat la Sàlvia com a condiment per a la cuina i sempre s'ha incorporat a les receptes típiques de la dieta mediterrània, per això la trobaràs als nostres condiments i espècies.

Contraindicacions: evitar durant l'embaràs pel seu efecte uterotònic. Consulta sempre amb un especialista o metge si tens alguna dolència.

Com has pogut veure a la Sàlvia se li atribueixen una gran diversitat de propietats medicinals. En altres articles t'explicarem com fer altres preparats i les seves propietats més esotèriques i espirituals. De moment la pots trobar en moltes de les nostres infusions i condiments.

En quins productes d'Aromik pots trobar la Sàlvia i per què?

- Infusió ecològica ACTIVA (per la seva acció tonificant)

- Infusió ecològica DETOX (descongestiona el fetge)

- Infusió ecològica DIGEST (per les propietats medicinals digestives)

- Infusió ecològica DONA (per l'acció emmenagoga i antisudorífica)

 - Condiment SAL D'HERBES (per les propietats digestives i culinàries)

- Condiment HERBES PROVENÇALS (per les propietats digestives i culinàries)

Bibliografia:

Cebrián, Jordi. Diccionario de plantas medicinales, RBA Libros S.A, 2017.
Eixarcolant, col·lectiu. El llibre de plantes silvestres comestibles, Col·lectiu Eixarcolant, 2020.
Font, Pio. Plantas medicinales el dioscorides renovado, Ediciones Peninsula, 2016.
Pamplona, Jorge. El poder medicinal de las plantas, Ed. Safeliz S.L, 2014.

 

Si tens algun dubte o consulta pots deixar el teu comentari i et respondrem encantats! Gràcies per llegir-nos! 

 

Torna al blog